Logo2

Krepsefiske

August er den store krepsemåneden. Den 6. august hvert år braker det løs. Når dagen kommer vil det lønne seg å komme fram til vannet i god tid før mørket siger på. Utstyr skal gjøres i stand, og eventuell agnfisk fanges. Utstyr man trenger å ha med er beskjedent, ei bøtte, lange gummistøvler eller vadere, lommelykt og eventuelt en håv og kniv, og man er klar.

Det kan være smart å ta en tur bortover langs vannkanten for å se ut typiske krepsesteder, og hvis man er kjent med stedene, sjekke vannstanden til gromplassene for at de befinner seg passe dypt. Krepsen liker seg godt der det er variasjon med små, mellomstore og store steiner i kombinasjon med sand- og grusbunn. Krepsen er blåsvart og kan være vanskelig å oppdage. Det kan derfor være fornuftig å ha sett seg ut noen gode aktuelle plasser. Det bør heller ikke være for dypt der man skal prøve seg, det vanskeliggjør å fange krepsen.          

Det er flere måter å fange kreps på. En vanlig metode er å lystre krepsen. Det vil si å finne krepsen ved å lyse etter den. Her er det viktig med en god lykt. En hodelykt har alle fordeler, den er lett tilgjengelig, den er lett å sikte med og kanskje viktigst, man har begge armene ledig. Det viktigste ved lystring er å unngå å skremme krepsen. Skal man ta krepsen med kun hendene, må man nærme seg den bakfra, men uten å lage for mye støy i vannet. Før hånden rolig ned i vannet, og vær kjapp idet man griper den bakfra over kroppen. En praktisk langskaftet sommerfuglhåv er et eventuelt godt hjelpemiddel. Den kjøper man i lekebutikken.

Den kanskje mest effektive aktive krepsemetoden er å benytte åtepinner, som er å lokke krepsen til fristende godsaker. Til det trenger man åte, og så klart pinner.

For å presentere åtet, som gjerne kan være selvfanget småabbor som er skjært i mindre biter, må man først spikke så mange pinner som man ønsker å bruke. Pinnene må ikke være for tykke slik at det blir vanskelig å feste åtet, men heller ikke så tynne at de lett knekker. Pinnens tykke ende spisses slik at den blir enkel å sette ned i bunnen, og også enkel å feste åtet i. Pinnenes lengde avgjøres av dypet det skal fiskes på. Det å feste agnet til pinnen er enkelt. Spissen på pinnen træs gjennom agnet og noen centimeter inn på pinnen. Pinnene settes deretter ut bortetter vannkanten med et titalls meter i mellom. Krepsen vil nå lokkes av duftsporene åtet avgir og de legger ut på vandring for å spise. Når mørket har senket seg såpass at lykten må skrus på, er det tid for å sjekke åtepinnene. Det gjøres ved å lyse i området der pinnene står. Nå kan krepsingen starte.

En viktig del av krepsingen er oppbevaring av fangsten. Skal levende kreps oppbevares over tid, eksempelvis et døgn eller to, skal den ikke stå i en bøtte med vann, slik mange tror. Selv ikke kreps fra nattens økt som ”kun” skal oppbevares til dagen etter, skal stå slik. Kreps er avhengig av oksygen, og den tar raskt slutt i ei bøtte full av kreps med stillestående vann. Ta i stedet en kasse eller lignende med bred bunn og legg tørre aviser i bunnen som krepsen legges på. Dekk over krepsen med fuktet avispapir eller våt strie, slik at den ikke tørker ut. Dette settes et svalt sted, for eksempel i en kjølig kjeller. Har man ikke et kjølig sted kan alternativet være å oppbevare krepsen i et kar med konstant rennende vann, slik at den får tilført nødvendig oksygen.

 

Krepseregler

Krepsesesongen starter 6. august kl. 18.00 og slutter 31.august. Alle som krepser må ha krepsekort, og er underlagt strengt regelverk som må følges. Minstemål på kreps er 9,5 cm. Dette for at den skal rekke å gyte en gang før den tas. All kreps under minstemål skal slippes ut igjen. Oppsynet slår ned på ulovligheter og anmelder brudd på reglene.
For å unngå spredning av fiskesykdommer og parasitter, skal man ikke bruke åtefisk fra et annet vassdrag.

 

 

Det er servert

Kreps til 4 personer:

40-50 kreps, 6 liter vann, 9 ss salt, rikelig med dillkroner
Pynt: Dill, sitronbåter

 

Krepsene må være levende. Legg den i rennende vann i en 1/2-1 time. Kok opp vann med salt og dill. Ta dillen opp og legg 8-10 kreps om gangen i det fosskokende vannet. Når vannet kokes opp igjen, legges nye 8-10 kreps i. Fortsett slik til all kreps er i gryten. Vannet må stå over krepsen. Legg et lag dillkroner på toppen og legg lokk på. La det småkoke 8-10 min. Legg krepsen over på et fat med dill og hell kokevannet over. Sett krepsen til avkjøling. La krepsen renne godt av og legg den opp på fat. Pynt med dill og sitronbåter. Server smør og ristet loff eller pariserloff til. En skyllebolle og rikelig med servietter settes ved hver tallerken. 

 

 

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates