Logo2

Røyefiske på isen

På den første stålisen er sjansen for røyefangst god ettersom det nå er gytetid. I denne perioden, som kan vare fra slutten i oktober til over nyttår, samles svært mange røyer inne på røyevarpene. Første bud for god røyefangst er å få nyss om hvor røyevarpene i de respektive vann ligger. Her er det kun jungeltelegraf eller å oppsøke vannet og eventuelt gamle pilkehull, eller spørre andre om tips, som gjelder. Gyterøyer taper seg ikke like mye i kjøttkvalitet som gyteørret, og er fin matfisk. Enkelte blankrøyer (gjeldfisk) er også innom. Best fiske på varpene er gjerne svært tidlig om morgenen. 

Røya kan både være ekstremt huggvillig eller ytterst forsiktig. For å kroke ei forsiktig røye er det å kikke ned i hullet en stor fordel. Først da kan man se hva som virkelig foregår der nede, og på den måten sette et tilslag i rett øyeblikk.

Over nyttår er gytingen over, men enkelte røyer holder stand. Utover vinteren vandrer røya mer og kan letes opp i viker, rundt odder eller ved inn- og utos, der røyestimen gjerne kommer innom på matjakt. Et vårfiske bør foregå i grunne viker med mudderbunn der insektslarver som livner til av en økende lysmengde lokker. Røyeblinken er av navnet mye brukt til røyefiske, og kan fiskes på ulike måter. Ved kikkfiske har man en fordel ved at man ofte kan se hva slags ”humør” røya er i og deretter tilpasse fisket. Om røyeblinken blir ignorert kan enten en mindre blink, eller en blink med en annen farge være det som skal til. I En pimpel kan også fiske godt etter røye av middels størrelse. Sammen med en vanlig rød lyskrok agnet med et par maggot bør farger på pimpelen velges ut i fra lysforholdene.

Det kan også være aktuelt å fôre et visst antall hull med noe som lukter og smaker godt. Enkel og effektiv fôring kan gjøres ved å strø agn som maggot, meitemark, fjærmygglarver, oppmalte reker eller små ostebiter ned i hullet. Det kan ta litt tid før fôret lokker røya, så start en eventuell fôring straks man ankommer vannet.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates