Logo2

Gjeddefiske på isen

Gjedda trives i kaldt vann og er aktiv hele vinteren gjennom, og isfiske etter gjedde er meget spennende og kan gi mye action på isen.

Fiskeutstyret må være mer solid enn vanlig pilkeutstyr, ettersom man kan komme i kontakt med gjedder på flere kilo. En liten isfiskestang med ei haspelsnelle som rommer 0,30-0,35mm sene er et godt basisutstyr. Sena bør være solid, men bruk varianter som ikke blir stiv i kulde. Isfiskesener er å få kjøpt og er å anbefale til dette fisket. Selv om senetykkelsen er meget kraftig i denne sammenheng, bør man likevel ha en fortom av egnet type og materiale. En myk stålfortom eller enda tjukkere, kanskje helt opp mot 0,60mm nylonsene, forhindrer at gjedda med sine skarpe tenner klipper seg fri.

Isboret bør ha romslig diameter, fra 165 til 200mm, alternativt kan man bore flere hull inntil hverandre og slå de ut med en øks eller isbile. Store balansepilker fra 7 til 15 cm er det kunstagnet som generelt fungerer best på isen etter gjedde. Mange balansepilker har naturlige farger ettersom de skal imitere en naturtro byttefisk. Blå og grønnfargede pilker med svart rygg eller lyse og mer sølvfargede varianter er ofte effektive. Selve fisket foregår ved å løfte og senke pilken i en jevn rykkende bevegelse. Den vil da på sin nedtur skjene ut til siden med hodet først og dermed opptre som en småfisk. Legg inn små pauser og varierer bevegelsene. Ved napp kjenner man tydelig motstand.

Det er også mulig å meite med agnfisk som sik og abbor. Det kan være fornuftig først å træ en trippelkrok løst inn på fortommen og så feste en trippelkrok i enden. Den fastknytte kroken festes så i siden på kjeften til agnfisken, mens den løse festes like under ryggfinnen. Agnfisken vil dermed henge horisontalt i vannet. Man kan eventuelt pilke aktivt med agnfisken opp og ned i vannet. Det er også lurt å ha et søkke over fisken slik at den synker fortere. Som ved agnfiske sommerstid bør man slippe ut litt sene i det fisken tar. Gjedda går svært ofte et lite stykke, for så å stoppe opp og snu agnet og svelge. Når sena igjen begynner å røre på seg settes tilslaget. Skal man derimot sette gjedda ut igjen bør man i stedet sette tilslaget før gjedda stopper opp og tar svelgepausen. Man kan da eventuelt benytte kun en trippelkrok på fortommen for å forenkle løsning av kroker, og dermed gjøre gjeddas tur på isen så kort som mulig.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates