Logo2

Slukfiske

Slukfiske er svært utbredt og populært. Sluker er aktuell redskap i store innsjøer, via elver til skogstjern, men ingen sluk er like effektiv under absolutt alle forhold.

Slukstørrelse og tyngde avhenger av sted og fiskestørrelse. I vann med mye og mindre fisk er sluker opptil 12 gram førstevalget. I større vann og innsjøer kan tyngre og større sluker prøves, men bør tilpasses forventet fiskestørrelse og rådende forhold. Generelt lokkes stor ørret og abbor av større sluker.

Småfisk, som en sluk skal etterligne, svømmer i rykk med små pauser. Med flere små stopp i innsveivningen, kan småfisks rykkvise svømmebevegelser imiteres, likeledes oppførselen til en liten fisk som leter etter mat på bunnen. I stedet for stadig å stoppe helt opp, kan du variere med å sveive langsomt for så å øke tempoet igjen. Slik sveiving kan imitere et bytte som forsøker å flykte eller en skadet fisk som beveger seg i rykk og napp. Det å senke og heve stanga sørger for at sluken synker eller stiger i vannet. Det å nappe i stanga en gang i blant, eller å variere mellom lange og korte omdreininger på snella, kan også utløse et angrep. Når sluken går på dypere vann sveives den inn med lav stangtupp, og på grunnere vann løftes stangtuppen. Teknikken gir god kontakt med sluken, og man kan lettere kontrollere hvor dypt den går.

Farger og mønster på sluken kan ha avgjørende betydning. Forenklet kan man si at sluker med blanke, blå og grønntoner fisker oftest best på lyse dager, grå og diffuse på grå, regnfulle og mørke dager, mørke/hvite om natta og fluorescerende i grumset vann. Slukfiske etter utpreget fiskespisende ørret, bør inneha slukfarger som byttefisken i vannet. Dette er kjente farger som tenner jaktinstinktet.

Enkelte mønstre har mer typiske insektstrekk og bør forsøkes under intens vakaktivitet. Sluker med mønstre av fisk med øyer og påmalt fiskeskjell, bør prøves i vann der småfisk er hovedføden. Mønstre med røde, gule eller oransje tigerstriper eller prikker utløser ofte en mer aggressiv atferd og bør prøves om fisken ikke virker sulten.

 

Sluktips

  • Benytt en slukhempe. Det forenkler bytte av sluk og gir sluken friere gange i vannet.
  • Man kan montere ei flue på en fortom (en løs senebit), for så å feste den i slukens bakerste splittring. Flua kan henge ca. en meter etter sluken i vannet. Benytt gjerne en tyngre kompakt skjesluk. Brems kastet rett før sluken treffer vannet så fortom og flue strekkes ut og havner bak sluken.
  • Man kan først feste ei opphengerflue (flue knytt på en kort senebit som festes til hovedsena) ca. en meter over seneenden, for så å knyte en sluk i seneenden. Fisk sluken rykkvis og hurtig, og den vil gå opp i vannet med hissig, dirrende rykk, og synke tilbake med skjenende, bløte bevegelser. Sluken vil se ut til å jage flua og konkurranseinstinktet fra en jagende ørret kan slå inn.
  • Knyt ny slukknute jevnlig og kapp en halvmeter av seneenden. Kasting, bunnapp og kontakt med stein, røtter og vannvegetasjon, reduserer knute- og senestyrke.

 

Gode sluker

  • Lillauren. Utgaven med grønn flake i 7-12 gram bør få svømmetid i kaldt vann vår og høst.
  • Mørungen i assorterte farger. Spesielt hvit/røde prikker til nattfiske, kobber/røde prikker til dagfiske med sol, sort/rødt til overskyet vær/kveldsfiske og oransje/sort til høstfiske på dagtid.
  • Sølvkroken Spesial (blå/blank med røde prikker) er god på treg ørret i kaldt vann, og blånyanser er å foretrekke framfor grønt når omgivelsene er «grå». Spesial (rød/kobber) er en god allroundsluk på dagtid. Spesial (blank med røde prikker) i større og klare vann på middels dybde, gjerne når det skifter mellom skyet og sol.
  • Loftys Cobra er effektive sluker over grunne områder, og for fiske langs land. Utgaven i grønt med svarte tigerstriper er god der sollys kaster grønnskjær i vannet, ellers rødbrune utgaver i grunne eller mørke myrtjern og sølv og svart i kaldt vann og nær land om natta. Sluker på 4 og 7 gram er å foretrekke.
  • Blå, grønne og blanke sildesluker av typen Stingsilda i 7-25 gram i store vann som krever lange kast, og der fisken står nede ved bunnen. Ofte er dette stor fisk.

Møre-silda, 10-28 gram. Forsøk rødt/kobber og hvit/blank på solskinnsdager, blå/blank til overskyet klart vann på dagtid og sort/rødskimmer til større skogsvann og myrtjern.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates