Logo2

Jiggfiske

Enkelte ganger vil verken ørreten eller abboren ha sluk, spinner eller wobbler. Da kan det være et sjakktrekk å ha et par fristende ”gelefigurer”. Gummiagn er fellesbetegnelsen på ulike typer jigger. Dette er agn som ligger midt i mellom det generelle slukfiske og naturlig agnfiske. Gummiagn består av kunstig preparerte stoffer, men beveger seg og kan både smake og lukte som naturlig agn. En ulempe med sluk, spinner og wobbler er redskapens harde konsistens. Det fordrer et kjapt tilslag, hvis ikke vil en fisk raskt spytte ut det som verken smaker eller føles som mat. Jiggens største fortrinn er nettopp en svært myk konsistens, og som gjør den veldig bevegelig og at den føles naturlig.

Det finnes en mengde ulike typer jigger. Den kanskje beste gummivarianten til ørret og abbor er en shadjigg. Den imiterer en småfisk og har et innlagt bevegelsesmønster der halen slår raskt fra side til side ved innsveivning. Shadjigger monteres gjerne slik at kroken stikker opp av ryggen omtrent midt på fiskekroppen. Men til ørret- og abborfiske finnes mange typer ferdig monterte shadjigger med trippelkrok og innlagt kastetyngde. Disse har gode kasteegenskaper, og ettersom de kommer som svært naturtro utgaver av spesifikke fiskearter, blant annet abbor og ørret, er de meget effektive etter fiskespisende ørret og abbor. En shadjigg bør fiskes på slukvis, med regelmessige stopp, solide pådrag, variert hastighet og kjappe retningsendringer. Ofte er det under et stopp i innsveivningen en ørret angriper, og følgelig bør pådraget i etterkant være av det kontante slaget for å gi godt krokfeste på en eventuell motstander.

I tillegg til shadjigger fungerer vanlige jiggkropper med bøyd hale godt. Her er det viktig at kroken ikke sitter for langt unna halen, slik at fisken ikke kun smånapper i halen og unngår å bli kroket. Blyhoder, som utgjør kastevekten til jigger, kommer oftest enten med et rundt kulehode eller med form som et spisset fiskehode.

Ved praktisk fiske er det vanlig å fiske jiggen som den er, med påmontert blyhode og krok støpt i et stykke. En slikt redskap er langtkastende, synker raskt ned mot bunnen og fisker generelt godt. En jigg er i utgangspunktet en effektiv ørret- og abborfanger, men en forutsetning er at man under innsveivning klarer å få jiggen til å svømme realistisk og fristende i vannet. En god start vil kunne være å observere småfisk langs land. Legg merke til hvordan de svømmer i rykk og napp med stadig retningsendringer. Forsøk å overføre dette til eget fiske gjennom regelmessige stopp, hyppig akselrasjon og raske retningsendringer der stangtuppen svinges raskt fra side til side.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates