Logo2

Fiskeutstyr

For fiske etter ørret, abbor, sik og røye fra land trenger man en pålitelig stang og snelle, samt sene. Deretter er det å velge det redskap eller den type agn man ønsker å bruke. En spenstig stang på ca. 8 fot og en haspelsnelle til lett fiske i klasse 1500 er et godt basisutstyr til både mark-, sluk- og spinnerfiske i våre vann.

Når det gjelder sene har man valget mellom multifilamentsene (flettesene) og monofilamentsene (vanlig nylonsene). Det er opptil den enkelte hva man foretrekker. Multisene er svært sterk og er helt stum noe som gir god kontakt med redskapen i vannet. Ulempen er at den er mer skjør og lettere kan flise seg opp eller ryke ved kontakt med steiner etc. Monosene er mer elastisk, mykere og generelt noe mer usynlig i vannet. Til fiske på allmenningen kan multisene i 0,10-0,12mm være et godt utgangspunkt, mens monosene i størrelser mellom 0,18-0,22mm er et greit valg.

I tillegg til stang, snelle og sene bør man også ha en håv. Det mest kritiske øyeblikket under kjøring av fisk er nemlig når den skal landes, og ingenting er så ergerlig som å miste troféfisken omtrent på land. Videre vil et par polaroidiserte fiskebriller kunne være et godt hjelpemiddel. Polarisasjonsfilteret på brillelinsene stenger ute de horisontale strålene som reflekterer lys og sørger dermed for sikt ned gjennom speilhinna som vannoverflaten gir. Man får dermed fritt innsyn til ørretens verden, potensielle skjulesteder eller selve fisken. Man vil også bli spart for ergerlige bunnapp da hindringer i vannet blir oppdaget på lang avstand. I tillegg gir brillene beskyttelse mot strålinger og mot direkte slag fra kvister og lignende.

Et lite redskapsskrin bør også følge med. Det å ha orden på kroker, søkker og småting er viktig. Alt smått har en forunderlig evne til å forsvinne, og er det i tillegg dårlig lys er det greit å ha alt smått samlet på ett sted.

Målebånd og fiskevekt gir nøyaktig svar på det alle spør om: Hvor stor var den fisken og hvor mye veide den?

En kniv bør være med på fisketur. Den har utallige funksjoner og bruksområder.

En hodelykt er også nødvendig i årstider det blir fort mørkt. Den store fordelen er at man har lys samtidig som begge hender er fri til å foreta slukskifte, treffe med sena gjennom bitte små krokøyer eller lignende.

Til slutt vil en fiskeveske eller en liten sekk være hendig for å få plass til alt utstyr, samt mat og drikke, på et sted.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates