Logo2

Dorging

Dorging er å slepe et redskap/agn etter båten. Dorging fra båt/kano foregår med en eller to stenger, der hvert redskap fiskes på hver side av båten. Ei dorgestang kan være en haspelstang på 7-10 fot. Stanga bør være forholdsvis myk, men likevel såpass stiv at den kan tåle påkjenningen ved å stå i spenn i timevis. Ei vanlig lett haspelsnelle i 2000-3000 klassen er ei fin dorgesnelle. En god og lett justerbar brems er viktig. Bremsen skal alltid stilles så løst at fisken enkelt kan dra ut sene uten risiko for senebrudd. Stangholdere er et godt hjelpemiddel og sørger for at stengene får en stødig og riktig posisjon slik at redskapene spres.

           Dorgeredskap nummer en er wobbler, en meget naturtro imitasjon av småfisk. Slipp ut ca 30-40 meter sene bak båten, og man er i gang. Siden man ikke kaster under dorging kan svært lette wobblere benyttes. Flytende wobblere flyter opp til overflaten dersom båten stoppes, og de setter seg derfor ikke fast. En flytende wobbler vil ved å variere dorgehastigheten stige eller synke i vannet i takt med henholdsvis fartsreduksjonen eller fartsøkningen. En effektiv dorgetaktikk. Etter storørreten er slanke varianter i naturlige duse farger av den aktuelle byttefisken effektiv.

         Den typiske dorgesluken er lett og tynn i godset og nokså stor og bred. Det gir økt bevegelse, og den lokker bedre. Tradisjonelle skjesluker med bred utforming brukes til alle fiskeslag, og fanger fisk.

         Et markdrag er et typisk dorgeredskap. Bak lokkeskjeene festes en senefortom og en enkelkrok agnet med meitemark. Kort forklart lokker skjeene til seg fisk som så får øye på markklasen bakerst i draget. Bytt fortom og krok som medfølger fra produsenten. Markdragets fortrinn er stor lokkeeffekt når mange skjeer går samlet, ettersom trykkbølgen skjeene sender ut imiterer en stim småfisk. I tillegg har skjeene farger og bevegelser som minner om en fiskestim. En generell regel tilsier mørke farger på skjeene om natta og lysere utover dagen. Det er viktig å fiske markdraget saktere enn annet dorgeredskap. Stangtuppen skal vibrere.

Storørretene blir ofte tatt under lyse sommernetter, og da dorger man litt saktere. Fiskespisende ørret jager gjerne høyt i vannet og ofte langt fra land, men kan treffes nesten hvor som helst i vannet, men fordrer vann med en viss dybde i nærheten. Tålmodighet og litt flaks er to nøkkelord. Man bør også være utstyrt med en langskaftet håv, og ha på seg flytevest.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates